AIS

Kennismaken met uw varende buren. Het kan. Dankzij het Automatic Identification System (kortweg AIS) heeft u op uw navigatiekaart een overzicht van alle schepen in de buurt (het bereik van AIS is 30 à 40 km). Zelfs diegene die om de hoek varen. Met een simpele muisklik (her)kent u de naam, positie, koers, snelheid, type schip, lading, enzovoort. Meer zelfs, als u over een AIS-transponder beschikt, kunt u snel berichten uitwisselen met de buren van dat moment.

AIS is vanuit het oogpunt van veiligheid zeker een meerwaarde voor de scheepvaart op rivieren en zeeën. Ander voordeel is het beter afstemmen van brugopeningen op het weg- en vaarverkeer.

De programmatie en de goede werking van een AIS-Transponder gebeurt volledig via Tresco Navigis. Navigis bevat allerlei functies die de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid & betrouwbaarheid van uw AIS-systeem aanzienlijk verhogen!

Omdat steeds meer schepen een AIS-Transponder hebben, verplicht in 2013!, worden de navigatie kaarten soms heel druk en onoverzichtelijk. Met de labelfilter kan de gebruikerinstellen wanneer en hoe AIS-labels verschijnen op de kaart. U bepaalt dus zelf welke labels worden getoond, bv labels van bewegende targets of labels binnen een bepaald gekozen bereik.

    •     AIS labels worden in verschillende posities getoond afhankelijk van de vaarrichting van het schip.
    •     Namen van schepen komen direct in de AIS-Labels door de Tresco AIS database.
    •     Scheepstypes worden direct herkent door er een bepaalde kleur per scheepstype aan te duiden.
    •     De "AIS-navigatiestatus" wordt automatisch gewijzigd van zodra het schip snelheid maakt.

Al deze functies kan u eenvoudig activeren of uitzetten via de Tresco "AIS-balk". Via deze "AIS-balk" kan u tevens de transponder programmeren: lading, reisbestemming, aankomsttijd enz... Als extraatje kan men via de AIS-berichten-functie eenvoudig berichten versturen naar andere AIS-Transponders.

"Search and Rescue" (SART)-alarmen worden prioriteit getoond in Navigis. De richtingwaaruit er een alarm optreedt, wordt vanuit uw schipaangeduid met een rode pijl.

Tresco, officiëel installateur van AIS transponders

Tresco is opgenomen in de officiële lijst van bevoegde installateurs voor de plaatsing van inland AIS transponders. Tresco beschikt over een gediplomeerde technieker die zich uitsluitend bezig houdt met de installatie van AIS transponders.

 

ais