Autonoom varen kan eenvoudig lijken wanneer men zich een schip voorstelt in het midden van de oceaan, met bijna voortdurend honderden meters of zelfs vele kilometers ruimte voor eender welke stuurbeweging. Op de binnenvaart is dat minder evident: het verkeer is relatief druk en de ruimte is eerder beperkt. Een schip met een lengte van 135 meter dat een manoeuvre moet uitvoeren, heeft weinig marge om af te wijken van het ideale traject.

Om zulke handelingen te automatiseren hebt u enerzijds erg gesofisticeerde software nodig en anderzijds hebt u best een goede track ter beschikking, om voortdurend te kunnen bijsturen wanneer nodig. Tresco TrackPilot biedt het beste van beide.

Truck transport container on road to port cargo

Tresco TrackPilot: de piloot en de tracks

Tresco TrackPilot bestaat uit twee componenten:

  • de stuurmodule of automatische piloot;
  • de SmartTracks: de bakens die de ideale koers uitzetten.

Door de automatische piloot te laten navigeren naar die tracks volgt uw schip vanzelf de ideale vaarroute. Dit klinkt eenvoudiger dan het is: hiervoor hebt u een uiterst intelligente stuursoftware nodig enerzijds, en anderzijds een groot aantal referentiepunten die zijn ingesteld op basis van Tresco’s jarenlange ervaring en kennis van de binnenvaart.

Tresco_TrackPilot_02

TrackPilot stuurmodule: vooruit rekenen en slim corrigeren

De TrackPilot stuurmodule is één van de meest geavanceerde oplossingen voor autonoom varen. Ze maakt gebruik van een ingenieuze combinatie:

  • De software berekent de ideale koers en geeft op basis daarvan de eerste instructies aan het schip.
  • We vergelijken voortdurend deze ideale koers met de data van uw schip, om dan zo nodig slim bij te sturen.

Zo zet u het schip meteen op de juiste koers en voorkomt u dat het bijsturen al meteen een stevige klus wordt. Dat biedt u een extra gemoedsrust, zeker in de binnenvaart.

Tresco_TrackPilot_04

SmartTracks: snel ingrijpen bij koersafwijkingen

Er zijn voortdurend factoren die je koers kunnen beïnvloeden: de diepte, het kruisen van andere (grotere) schepen, de hellingsgraad van de oevers, … Het zijn maar een paar van de vele factoren die het traject van een schip bepalen en de ideale koers in de war kunnen sturen.

Precies daarom is het uiterst belangrijk om voldoende referentiepunten te hebben om na te gaan of het schip nog steeds de ideale koers vaart, en om zo nodig snel bij te sturen. Hoe groter de koerswijziging, hoe langer het duurt om zo’n vaartuig terug op koers te krijgen.

Het bepalen van deze referentiepunten is onmogelijk zonder een grondige kennis van alle rivieren en kanalen op de Europese binnenvaart. Precies daarom maakt SmartTracks het verschil: dankzij onze jarenlange ervaring en expertise kan Tresco een ongeëvenaarde verzameling referentiepunten aanbieden als betrouwbare bakens voor TrackPilot of een andere autonome stuurmodule.

Tresco_TrackPilot_05

TrackPilot & Navigis River: het beste van alle werelden

Door TrackPilot te combineren met de Navigis River navigatiesoftware wordt autonoom varen een eenvoudige volgende stap. Er is geen complexe installatie nodig zoals bij andere leveranciers van technologie voor autonoom varen. En u heeft meteen de allerbeste navigatiesoftware gekoppeld aan de allerbeste tracks en automatische stuurmodule. Alles op dezelfde vertrouwde interface, wat de beleving voor de schipper vereenvoudigt en veraangenaamt.

Afzonderlijk verkrijgbaar

De TrackPilot stuursoftware, het Navigis navigatiesysteem en de SmartTracks zijn perfect op elkaar afgestemd en leveren samen het beste resultaat. Maar elk afzonderlijk bieden ze ook topkwaliteit, die we schippers met een bestaande oplossing niet willen onthouden. Daarom kunnen zij die al beschikken over een eigen systeem voor autonoom varen, intekenen op onze SmartTracks. Schepen die al eigen referentiepunten ter beschikking hebben of steevast hetzelfde parcours afleggen, zoals overzetboten, kunnen voor enkel de TrackPilot stuursoftware kiezen.

Referenties